Holistisch Coachen

Wil je jezelf graag ontwikkelen tot een allround coach?
Wil jij ook leren mensen op een professionele en effectieve manier te begeleiden? Naar meer innerlijk welbevinden, innerlijke rust en persoonlijke groei? Zowel particulieren als mensen in het bedrijfsleven en binnen organisaties?
En weet je nu al dat jouw ambitie niet ligt op de onderwerpen Voeding en Beweging?
Dan kan je bij ons de eveneens geaccrediteerde opleiding Holistisch Coachen volgen.

De opleiding Holistisch Coachen kent 16 lesdagen die je binnen 1 jaar doorloopt. Naast het volgen van klassikale lessen op onze prachtige leslocatie in Bilthoven, volg je ook lessen in onze digitale leeromgeving e-FLOW, heb je intervisie met mededeelnemers en begeleid je in de tweede helft van de opleiding proefcliënten.
Een erg praktische opleiding waardoor je met een gerust hart alles wat je leert en ervaart kunt toepassen in je werk of thuis, bij anderen en bij jezelf.

 • Wat is Holistisch Coachen?

  Holistisch Coachen is niet zomaar een coachingsopleiding. In deze coachingsopleiding leer je namelijk op een heel concrete, professionele en effectieve manier mensen te begeleiden bij de problemen en vraagstukken waarmee ze rondlopen. Daarbij bekijken wij de mens als geheel: naar zijn/haar gedachten, gevoelens, het lichaam, de energie die die met zich meedraagt en de doelen die hij/zij voor zichzelf heeft gesteld in het leven. Hoe je dat doet? Door te leren (kennis), door uit te proberen (oefenen), door feedback te ontvangen, door te reflecteren en door ervaringen te delen met elkaar.
   
  Onze insteek in deze opleiding is dat je alles wat je later toepast bij een ander eerst zelf ondergaat. Dat is immers de beste manier om te leren en om alle kennis en vaardigheden die je krijgt aangereikt je eigen te maken. Tegelijkertijd is het daarmee ook een echte ‘boost’ voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Een heel praktische insteek dus waarmee wij garanderen dat je na de opleiding het coachingsvak niet allen ként maar ook daadwerkelijk kúnt uitoefenen!
   
  Welke kennis en vaardigheden doe je op in deze opleiding?
  Je leert een uitgebreid scala aan gespreksvaardigheden. We letten op de manier waarop je vragen stelt, luistert naar de ander, samenvat en herhaalt, in verbinding bent én blijft gedurende een gesprek en ruimte geeft aan dat wat aandacht nodig heeft. Ook zijn we alert op lichaamshouding, lichaamstaal en stemgeluid. We herkennen weerstandsgedrag en weten hier op een respectvolle manier mee om te gaan.
   
  In het coachingsvak wordt veelvuldig gebruik gemaakt van handvatten en instrumenten om een gesprek vorm te geven, om informatie te verzamelen en om verdieping in een gesprek te bereiken. Met als ultiem doel: het vergroten van inzicht en bewustwording door de cliënt in zijn/haar gedrag. Deze handvatten en instrumenten noemen wij coachingstechnieken. In deze opleiding komen de volgende coachingstechnieken langs:

  • Tijdlijn levensloop
  • Representatiesystemen
  • NLP-werkmodel
  • G-schema (uit de Cognitieve gedragstherapie)
  • Werken met schalen (uit het Oplossingsgericht coachen)
  • Logische Niveaus (uit het Neuro Linguïstisch Programmeren)
  • Focussen (uit de psychotherapie)
  • Liefdevol Leven Cirkel; een door ons zelf ontwikkelde coachingstechniek die direct leidt tot gevoelsmatige verdieping op 8 levensthema's.

  Voor jouw toekomstige cliënten en gesprekspartners is het belangrijk dat jij rust en vertrouwen uitstraalt tijdens de gesprekken. Daarom kent de opleiding Holistisch Coachen naast coachingslessen ook 4 lessen Stress, ademhaling & ontspanning. De afgelopen 12 jaar van ons bestaan als Academie hebben we telkens weer mogen ervaren hoe transformerend deze lessen voor iedereen zijn. Hoe dat komt? Omdat je leert je ademhaling te beheersen. Waardoor jouw stresslevel verlaagt, je je rustiger voelt en je daardoor anders gedraagt en andere keuzes maakt. Stel je zelf eens de vraag: Wat betekent het voor mij als ik mij rustiger voel van binnen? Wat doe ik dan anders? En wat wordt er hierdoor mogelijk?
   
  In de lessen Stress, ademhaling & ontspanning leer je 6 ademhalingstechnieken, 2 ontspantechnieken, word je bekend met de factoren die stress veroorzaken in ons leven en leer je de meest effectieve manieren waarop je hiermee kunt omgaan.

 • Programma

  De opleiding Holistisch Coachen bestaat uit 16 lesdagen en kent de volgende onderdelen:
   
  Coachingsvaardigheden (12 lesdagen)
  Stress, ademhaling & ontspanning (4 lesdagen).
   
  Daarnaast maak je gebruik van onze digitale leeromgeving ‘e-FLOW’ waar je naast het schriftelijke lesmateriaal, lesvideo’s en audiobestanden aantreft die jou ondersteunen bij het leren en ‘eigen maken’ van de lesstof. Dit alles kan je zo vaak en waar je maar wilt terugkijken. Ook ben je in deze leeromgeving in contact met jouw mededeelnemers en docenten van de opleiding. Tijdens de lesdagen ligt de nadruk op het stellen van vragen, het oefenen van vaardigheden en technieken en het uitwisselen van ervaringen met elkaar.
   
  Tijdens de opleiding Holistisch Coachen maak je een aantal toetsen/examens:

  • Tussentijdse toetsen over de lesstof
  • Persoonlijk verslag aan het einde van de opleiding Holistisch Coachen, deze presenteer je tijdens de laatste dag van de opleiding
  • Praktijkoefening Stress, ademhaling & ontspanning met proefcliënt
  • Eindgesprek Coachingsvaardigheden met proefcliënt.

  Na het behalen van de diverse toetsen/examens ontvang je het diploma Holistisch Coachen. Dit diploma is geaccrediteerd door de KTNO voor o.a. beroepsvereniging BATC.
   
  Wil je meer leren over wat er komt kijken bij opzetten van een eigen praktijk? In e-FLOW tref je 3 video’s aan met alle praktische informatie die je moet weten om je eigen praktijk te kunnen starten. Wil je verder verdiepend werken aan jouw eigen onderneming, dienstenpakket en unieke marktpropositie, volg dan de aanvullende training ‘Persoonlijke Praktijkvoering’.

 • Lesdata

  De opleiding Holistisch Coachen wordt 2x per jaar verzorgd en wel op de volgende data:
   
  Bilthoven
  Holistisch Coachen 101 start maandag 4 november 2019
  Lesdata: 4 november 2019, 18 november 2019, 2 december 2019, 16 december 2019, 20 januari 2020, 10 februari 2020, 9 maart 2020, 30 maart 2020, 20 april 2020, 11 mei 2020, 25 mei 2020, 8 juni 2020, 29 juni 2020, 31 augustus 2020, 14 september 2020, 28 september 2020.

  Bilthoven
  Holistisch Coachen 102 start zaterdag 21 maart 2020
  Lesdata: 21 maart 2020, 4 april 2020, 18 april 2020, 16 mei 2020, 6 juni 2020, 20 juni 2020, 5 september 2020, 19 september 2020, 3 oktober 2020, 31 oktober 2020, 7 november 2020, 28 november 2020, 12 december 2020, 16 januari 2021, 6 februari 2021, 6 maart 2021.

 • Studiekosten

  Kosten voor de opleiding Holistic Life Coaching zijn € 3.995,-. Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:
   
  In één keer € 3.795,-. Je ontvangt dan een korting van € 200,-.
  In vier termijnen van € 998,75. Totale bedrag is € 3.995,-.
  In tien termijnen van € 429,50. Dat is inclusief € 300,- administratiekosten. Totale bedrag is € 4.295,-.
   
  De studiekosten zijn:

  • inclusief koffie en thee
  • inclusief toegang tot onze digitale leeromgeving 'e-Flow'
  • inclusief studiebegeleiding
  • inclusief gratis toegang tot het online programma 'Liefdevol Leven' t.w.v. € 240
  • exclusief examenkosten, totaal € 340
  • exclusief verplichte studieboeken, totaal 4 stuks, ongeveer € 100.

  Maximaal aantal mensen in een groep: 12
  Minimaal aantal mensen in een groep: 6
   
  Belastingaftrek
  De kosten van de opleiding kunnen worden opgegeven als scholingskosten. Hierdoor kan je als particulier het lesgeld en de studieboeken aftrekken van de Inkomstenbelasting. Er is een drempel van € 250,- per jaar. Afhankelijk van de belastingschaal waar jij mee te maken hebt en de betalingsregeling die je hebt gekozen, kan je hierdoor (bij betaling in 1x) minimaal € 1.300,- van de totale studiekosten terugkrijgen. Voor actuele gegevens en verdere informatie: kijk op: www.belastingdienst.nl . NB: deze regeling komt naar verwachting te vervallen in 2020. Wacht dus niet te lang met inschrijven en betalen van de studiekosten om nog optimaal gebruik te kunnen maken van deze aftrekregeling!
   
  Vergoeding door derden
  In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.
   
  BTW
  Vanaf 15 november 2010 is de Academie voor Holistisch Coachen opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.<

 • Studiebelasting

  Gemiddelde studiebelasting van de opleiding Holistisch Coachen is 8 uur per week en is als volgt opgebouwd:
   
  Contactdagen docent en student:
  16 dagen in 12 maanden.
   
  Lestijden 
  Van 10.00 uur tot 17.00 uur.
   
  Voorbereiden lesdag 
  Bestuderen bijbehorende lesvideo’s en audiobestanden voorafgaand aan de lesdag, beantwoorden van studievragen en lezen schriftelijk lesmateriaal.
   
  Maken tussentijdse toetsen
  Tijdens de opleiding maak je 3 tussentijdse toetsen over de lesstof. Dit zijn elektronische toetsen die je in e-Flow maakt.
   
  Te lezen:
  4 boeken gedurende de opleiding (achtergrondliteratuur).
   
  Verslagen schrijven:
  Na elke lesdag schrijf je een reflectieverslag aan de hand van een format dat je in e-FLOW aantreft.
  Na elk gesprek met een proefcliënt schrijf je een reflectieverslag dat wordt beoordeeld door onze docenten.
  Aan het einde van de opleiding Holistisch Coachen schrijf je het Eindverslag over jouw ontwikkeling en bevindingen tijdens de opleiding.
   
  Intervisiegroepen:
  2 dagdelen per maand
   
  Proefcliënten:
  In de 2e helft van de opleiding ga je werken met 4 Proefcliënten.
   
  Aanwezigheid lessen:
  Minimaal 90% van de lessen.
   
  Toelatingseisen en inschrijving
  Als student moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. De opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. Er is daarom een MBO+/HBO niveau vooropleiding vereist.
  Heb je hier vragen over, neem dan contact op met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl
   
  Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie.
  Je kunt je rechtstreeks inschrijven voor deze opleiding. Je kunt ook eerst een introductiebijeenkomst volgen die een paar keer per jaar wordt verzorgd. Of een individueel kennismakingsgesprek aanvragen met Mark van Riel via markvanriel@holistischcoachen.nl.
  Binnen 2 weken na inschrijving volgt een individueel intakegesprek met Mark van Riel op locatie in Bilthoven waarna jouw inschrijving definitief is.
  Studiebelasting in ECTS: 20.

Interesse voor deze opleiding?

Schrijf je dan in voor een introductiebijeenkomst ter kennismaking

Docent(en)

Mark van Riel, Marieke Kamp, Esteriek de Heij, Judith Winkel

Korte omschrijving

Professionele en praktische coachingsopleiding waarin je leert mensen te begeleiden naar meer innerlijk welbevinden en om meer regie over hun leven te krijgen.

Dit leer je
 • Gedegen coachingskennis en de vaardigheid om het in de praktijk toe te passen
 • Actuele kennis en inzichten op het gebied van stress en ontspanning
 • Zelfvertrouwen dat je jouw authentieke coachingsstijl kunt en durft toe te passen bij cliënten
 • Inzicht en bewustwording in jouw eigen gedrag, overtuigingen en patronen
 • Coachingstechnieken, gespreksvaardigheden, ademtechnieken en ontspantechnieken.
 • Kennis om jouw eigen praktijk op te zetten en als zelfstandige aan de slag te gaan
Startdata

Start: 2x per jaar. Maandag 4 November 2019, Zaterdag 21 Maart 2020

Inschrijven
Inschrijven