BasisCoach

In de beroepsopleiding BasisCoach leer je alle benodigde vaardigheden om mensen op een professionele manier als coach te kunnen begeleiden. En omdat we de Academie voor Holistisch Coachen zijn, betekent dit dat je als coach niet alleen kijkt naar de mentale of psychische factoren achter het menselijk gedrag, maar naar de mens als geheel (holos) en hier dus ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van de mens en vraagstukken rondom zingeving bij betrekt.

Een goede, brede basisopleiding dus op HBO niveau met daarin:

 • Een stevige theoretische basis over het vak coaching
 • Gespreksvaardigheden zodat je betekenisvolle, open en respectvolle gesprekken kunt voeren, de regie in een gesprek behoudt en je de verdieping bereikt waardoor jouw cliënt tot inzichten komt
 • Zeven belangrijke coachingstechnieken die je als coach gebruikt tijdens je sessies ter vergroting van het inzicht in het eigen gedrag bij jouw cliënten
 • Veel praktijkervaringen door het werken met proefcliënten. Zodat je het vak van coach niet alleen kent maar ook kunt uitoefenen. In de praktijk blijkt dat met name deze praktische ervaringen er voor zorgen dat je al jouw kennis en kunde ook daadwerkelijk gaat toepassen in de praktijk.

Hoe gebruik je deze opleiding in de praktijk?

Alles wat je leert en ervaart in de opleiding BasisCoach kan je gebruiken in jouw huidige werk, binnen jouw huidige organisatie. En dat zien we ook veel gebeuren: afgestudeerde deelnemers met hun diploma in hun hand hebben direct meerwaarde voor de organisatie! Dat is ook de reden dat veel werkgevers deze opleiding vergoeden.
Je kunt ook een eigen praktijk beginnen als zelfstandig gevestigd coach. Gedurende de opleiding krijg je alle benodigde informatie over het opzetten van je een eigen praktijk.
Of een combinatie van een vaste baan met een eigen praktijk.  Alle opties zijn dus mogelijk en dat is fijn, want dat betekent dat je nu niet hoeft te weten of te beslissen hoe je deze opleiding in praktijk gaat brengen.

De opleiding BasisCoach wordt geaccrediteerd door keuringsinstituut KTNO zodat je weet dat je met een hoogwaardige opleiding te maken hebt. Deze accreditatie stelt je ook in staat om je aan te sluiten bij beroepsvereniging BATC of de opleiding als bijscholing te gebruiken voor BATC, VBAG of LVNG.

Als coach begeleid je mensen bij het vergroten van inzicht in hun eigen gedrag. Om dat te leren is het van belang dat je dit inzicht ook over je eigen gedrag hebt gekregen. Dat je jezelf en jouw gedachten, veronderstellingen en gevoeligheden voldoende kent waardoor je de problemen van jouw cliënt minder snel ‘meeneemt’ of ‘overneemt’.
Dat maakt deze opleiding extra interessant: je leer veel over gedrag van anderen én veel over jezelf. Vaak horen we dan ook dat mensen de opleiding zijn gaan volgen dit als ervaren als ‘een cadeau voor zichzelf’!

 • Inhoud opleiding

  In deze opleiding leer je hoe je jouw toekomstige cliënten kunt begeleiden op hun eigen ontwikkelpad. Coachen is een vorm van begeleiding waarin ‘een goed gesprek voeren met elkaar’ centraal staat. En om dat helemaal onder de knie te krijgen en om hierbij voldoende zelfvertrouwen te ontwikkelen is er de opleiding BasisCoaching.
  Je krijgt allereerst een stevige basis aan gespreksvaardigheden. Zodat je goed kunt aansluiten bij jouw cliënt, je met je volle aandacht bij het gesprek bent en niet/nauwelijks oordeelt, jij de regie houdt over het gesprek en jouw cliënt zich veilig en vrij voelt om zijn/haar verhaal met jou te delen en een ontwikkelproces met zichzelf aangaat.
  Daarnaast leer je zeven coachingstechnieken die jouw cliënten helpen om meer inzicht te krijgen in hun eigen gedrag, de veronderstellingen waarmee ze rondlopen, de achtergronden bij problemen die ze ervaren en de hulpbronnen die ze kunnen inzetten om hun leven op een prettiger manier te ervaren. Deze coachingstechnieken zijn:

  • Tijdlijn levensloop
  • NLP werkmodel
  • WandelCoaching
  • G-schema (uit de Cognitieve gedragstherapie)
  • Werken met schalen (Oplossingsgericht Coachen)
  • Logische Niveaus (NLP)
  • Focussen (Psychotherapie)

  De opleiding kent een duidelijke structuur en werkwijze: thuis bereid je je goed voor, bekijk je de lesvideo’s en lees en leer je de theorie en achtergronden. In de les beantwoorden we vragen, krijg je toelichtingen en demonstraties en gaan we vooral veel oefenen met elkaar. Tijdens intervisiebijeenkomsten ga je met studiegenoten alles nog een keer oefenen. En in de 2e helft van de opleiding ga je met proefcliënten aan de slag waardoor je ook de benodigde praktische ervaring krijgt. Zodat je het coachingsvak niet alleen ‘kent’ maar ook echt ‘kunt’ uitoefenen.

 • Opleidingsprogramma

  De opleiding BasisCoach duurt 10 maanden en kent 10 lesdagen.
  De opleiding kent de volgende programma onderdelen:

  Gespreksvaardigheden zoals rapport maken, luistervaardigheden, vragen stellen, regie houden, representatiesystemen, feedback geven, waarnemen
  Zeven coachingstechnieken
  Feedback op jouw ontwikkeling
  Begeleiding bij het werken met proefcliënten
  Voorbereiding op het praktijkexamen
  10 intervisiebijeenkomsten van een dag met mededeelnemers
  Deelname aan e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin al het schriftelijk lesmateriaal en lesvideo’s.

  De opleiding BasisCoach kent tussentijdse schriftelijke examens en een afsluitend praktijkexamen. Na het behalen van de examenonderdelen ontvang je het diploma BasisCoach. Dit diploma is geaccrediteerd door de KTNO voor o.a. beroepsvereniging BATC.
  Wil je meer leren over wat er komt kijken bij opzetten van een eigen praktijk? In e-FLOW vind je gratis lesvideo’s en schriftelijk materiaal zodat je je hierop goed kunt voorbereiden. Wil je verdiepend aan de slag met het vormgeven van jouw eigen praktijk, dan kan je de drie aanvullende lesdagen ‘Persoonlijke Praktijkvoering’ volgen.

 • Locatie en data opleidingsdagen

  De opleidingsdagen vinden plaats in Bilthoven, Professor Bronkhorstlaan 10-86. De lestijden zijn van 10 uur – 17.00 uur op de volgende dagen:

  • Start voorjaar 2019. Data volgen z.s.m.
 • Studiebelasting en toelatingseisen

  Gemiddelde studiebelasting is 8 – 12 uur per week (12 ECTS) en is als volgt opgebouwd:

  10 Lesdagen in Bilthoven
  Voorbereiden lesdagen
  Intervisiebijeenkomsten, 2 dagdelen per maand
  Begeleiden van 4 proefcliënten in de 2e helft van de opleiding
  Lezen van 2 boeken achtergrondliteratuur gedurende de opleiding
  Schrijven reflectieverslagen van lesdagen en van gesprekken met proefcliënten
  Minimale aanwezigheid lessen: 90%

  Toelatingseisen en intakegesprek
  Als student moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom minimaal een MBO/HBO niveau vooropleiding vereist. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt individueel bekeken of de opleiding toch gevolgd kan worden.
  Een actuele of recente psychiatrische aandoening is een contra-indicatie.
  Binnen 2 weken na inschrijving volgt een individueel intakegesprek met Mark van Riel (op locatie in Amersfoort of Bilthoven) waarna jouw inschrijving definitief is.

 • Studiekosten

  Kosten voor de opleiding BasisCoach zijn € 2.395,-
  Je kunt de studiekosten voor deze opleiding op verschillende manieren betalen:

  In één keer € 2.195,-. Je ontvangt dan een korting van € 200,-.
  In vier termijnen van € 598,75. Totale bedrag is € 2.395,-.

  De studiekosten zijn:

  inclusief 10 opleidingsdagen
  inclusief koffie en thee tijdens opleidingsdagen
  inclusief deelname e-FLOW, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin alle lesvideo’s en schriftelijk lesmateriaal
  inclusief een jaar gratis toegang tot 100 online videotrainingen op het gebied van Gezondheid, Online Marketing en Persoonlijke Ontwikkeling t.w.v. € 995,-
  inclusief studiebegeleiding door 2 docenten gedurende de opleiding en bij het werken met proefcliënten.
  exclusief examengeld (€ 140,-)
  exclusief kosten aanschaf 2 studieboeken (€ 60,-)

  Belastingaftrek
  De kosten van de opleiding kunnen worden opgegeven als scholingskosten. Hierdoor kan je als particulier (met een eigen inkomen) het lesgeld aftrekken van de Inkomstenbelasting. Er is een drempel van € 250,- per jaar. Afhankelijk van de belastingschaal waar jij mee te maken hebt en de betalingsregeling die je hebt gekozen, kan je hierdoor (bij betaling in 1x) tussen de € 600,- en € 850,- van de studiekosten terugkrijgen. Voor actuele gegevens en verdere informatie over jouw situatie: www.belastingdienst.nl. NB: deze regeling vervalt naar verwachting in 2019. Maak er dus nog snel gebruik van en trek de studiekosten af in 2018.
  Vergoeding door derden
  In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.
  BTW
  De Academie voor Holistisch Coachen is opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat wij BTW vrijgesteld zijn.

Ben je geïnteresseerd in deze opleiding?

Bel Mark van Riel op 06 53461987 of laat een bericht achter op het contactformulier

Docent(en)

Mark van Riel en Esteriek de Heij

Korte omschrijving

In de beroepsopleiding BasisCoach leer je alle gespreksvaardigheden en coachingstechnieken die je nodig hebt om op een professionele manier jouw toekomstige cliënten te begeleiden. En doe je praktijkervaring op zodat je met vertrouwen het vak kunt gaan uitoefenen.

Dit leer je
 • Gespreksvaardigheden
 • Coachingstechnieken
 • Kennis over de achtergronden van menselijk gedrag en theorieën op het gebied van coaching
 • Vertrouwen op jouw eigen gevoel en intuïtie
 • Bewustwording van de wijze waarop jij verbindt met de ander
 • Verrijking van het inzicht in eigen houding, gedrag en handelen als coach
Startdata

maandag 1 oktober 2018

Inschrijven
Inschrijven