BasisCoach

In de online beroepsopleiding BasisCoach leer je in 6 maanden tijd alle benodigde vaardigheden om mensen op een professionele manier als coach te kunnen begeleiden. En omdat we de Academie voor Holistisch Coachen zijn, betekent dit dat je als coach niet alleen kijkt naar de mentale of psychische factoren achter het menselijk gedrag, maar naar de mens als geheel (holos) en hier dus ook de lichamelijke, energetische en emotionele kanten van de mens en vraagstukken rondom zingeving bij betrekt.

Een goede gerichte basisopleiding dus op HBO niveau met daarin:

 • Een stevige theoretische basis over het vak coaching
 • Gespreksvaardigheden zodat je betekenisvolle, open en respectvolle gesprekken kunt voeren, de regie in een gesprek behoudt en je de verdieping bereikt waardoor jouw cliënt tot inzichten komt
 • Zeven belangrijke coachingstechnieken die je als coach gebruikt tijdens je gesprekken ter vergroting van het inzicht in het eigen gedrag bij jouw cliënten.

Interesse voor deze opleiding?

Bekijk dan nu een gratis proefles

Hoe gebruik je deze opleiding in de praktijk?

Alles wat je leert en ervaart in de opleiding BasisCoach kan je gebruiken in jouw huidige werk, binnen jouw huidige organisatie. En dat zien we ook veel gebeuren: afgestudeerde deelnemers hebben direct meerwaarde voor hun organisatie! Dat is ook de reden dat veel werkgevers deze opleiding vergoeden.
Je kunt deze opleiding ook gebruiken als aanvulling op eerder gevolgde beroepsopleidingen. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als masseur, als schoonheidsspecialist, als diëtist, als sporttrainer, als HR-medewerker, als coördinator of als leidinggevende.
Zoek je een combinatie van een vaste baan met een eigen praktijk? Ook daarbij geeft deze opleiding je belangrijke ondersteunende vaardigheden zodat je op hoog niveau mensen kunt begeleiden. Je krijgt in deze opleiding tevens alle benodigde informatie over het opzetten van een eigen praktijk. Dus ook dat is hiermee mogelijk.

Als coach begeleid je mensen bij het vergroten van inzicht in hun eigen gedrag. Om dat te leren is het van belang dat je dit inzicht ook over je eigen gedrag hebt gekregen. Dat je jezelf en jouw gedachten, veronderstellingen en gevoeligheden voldoende kent waardoor je de problemen van jouw cliënt minder snel ‘meeneemt’ of ‘overneemt’.
Dat maakt deze opleiding extra interessant: je leer veel over het gedrag van anderen én veel over jezelf. Vaak horen we dan ook dat mensen die de opleiding zijn gaan volgen dit ervaren als ‘een cadeau voor zichzelf’!

 • Inhoud opleiding

  In deze online opleiding leer je hoe je mensen kunt begeleiden op hun eigen ontwikkelpad. Coachen is een vorm van begeleiding waarin ‘een goed gesprek voeren met elkaar’ centraal staat. En om dat helemaal onder de knie te krijgen is er de opleiding BasisCoaching.
  Je leert allereerst een stevige basis aan gespreksvaardigheden. Zodat je goed kunt aansluiten bij jouw gesprekspartner, je met je volle aandacht bij het gesprek bent en zo min mogelijk oordeelt, jij de regie houdt over het gesprek en jouw gesprekspartner zich veilig en vrij voelt om zijn/haar verhaal met jou te delen en een ontwikkelproces met zichzelf aangaat.
  Daarnaast leer je zeven coachingstechnieken die jouw gesprekspartners helpen om meer inzicht te krijgen in hun eigen gedrag, de veronderstellingen waarmee ze rondlopen, de achtergronden bij problemen die ze ervaren en de hulpbronnen die ze kunnen inzetten om hun leven op een prettiger manier te ervaren. Deze coachingstechnieken zijn:

  • Tijdlijn levensloop
  • NLP werkmodel
  • WandelCoaching
  • G-schema (uit de Cognitieve gedragstherapie)
  • Werken met schalen (Oplossingsgericht Coachen)
  • Logische Niveaus (NLP)
  • Focussen (Psychotherapie)

  De opleiding kent een duidelijke structuur en werkwijze: thuis bekijk je de lesvideo’s en lees en leer je de theorie en achtergronden. Daarna ga je het geleerde in de praktijk brengen door het toe te passen in gesprekken thuis, op het werk, met mensen in jouw omgeving, buurt of sportvereniging. Overal waar je andere mensen tegenkomt kan je de nieuwe vaardigheden in praktijk brengen. Een leuke, speelse en leerzame manier om ervaring op te doen. Naast nieuwe ervaringen komen er vast ook vragen boven. Deze kan je tijdens de opleiding stellen aan docent en studiebegeleider Mark van Riel. En vervolgens ga je verder met het in praktijk brengen, net zolang tot je het gevoel hebt dat je de kennis en vaardigheden echt kunt toepassen.

 • Opleidingsprogramma

  De opleiding BasisCoach volg je in je eigen tijd op het moment dat het jou uitkomt.
  De maximale studieduur is 2 jaar en de studiebegeleiding is voor jou beschikbaar gedurende één jaar.
  De opleiding kent de volgende programma onderdelen:

  Gespreksvaardigheden zoals rapport maken, luistervaardigheden, vragen stellen, regie houden, representatiesystemen, feedback geven, waarnemen.
  Zeven coachingstechnieken.
  Mogelijkheid tot het stellen van vragen (via email) naar aanleiding van praktijkervaringen die je hebt opgedaan in het toepassen van de vaardigheden en technieken.
  Deelname aan e-Flow, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin al het schriftelijk lesmateriaal en lesvideo’s.

  De opleiding BasisCoach kent 2 tussentijdse elektronische toetsen over de lesstof. Deze toetsen kan je vanuit huis online maken. Ook stuur je 2x een video-opname van een coachingsgesprek in ter beoordeling.
  Na het behalen van deze examenonderdelen ontvang je het diploma BasisCoach van de Academie voor Holistisch Coachen.
  Wil je meer leren over wat er komt kijken bij opzetten van een eigen praktijk? In e-FLOW vind je gratis lesvideo’s en schriftelijk materiaal zodat je je hierop goed kunt voorbereiden.

 • Studiebelasting en toelatingseisen

  Gemiddelde studiebelasting is 4 uur per week bij een studieduur van 12 maanden en is als volgt opgebouwd:

  lezen lesmateriaal.
  bekijken lesvideo’s.
  oefenen van vaardigheden en technieken met familieleden, vrienden, bekenden etc.
  reflecteren op het oefenen.
  Lezen van 3 boeken achtergrondliteratuur gedurende de opleiding.

  Toelatingseisen
  Als student moet je het niveau van de opleiding kunnen volgen. Er is daarom minimaal een MBO niveau vooropleiding vereist.

 • Studiekosten

  Kosten voor de opleiding BasisCoach zijn € 749,- (incl. 21% BTW) / € 619,- (excl. 21% BTW).
  De studiekosten zijn:

  inclusief 2 jaar lang toegang tot e-FLOW, de digitale leeromgeving van de opleiding BasisCoach met daarin alle lesvideo’s en schriftelijk lesmateriaal.
  inclusief studiebegeleiding n.a.v. jouw coachingsvideo’s.
  inclusief examengeld.
  exclusief kosten aanschaf 3 studieboeken (€ 90,-).

  Vergoeding door derden
  In veel gevallen is het deelnemers gelukt de opleiding vergoed te krijgen door de werkgever.

Interesse voor deze opleiding?

Neem contact op met Mark van Riel: Markvanriel@holistischcoachen.nl of via 06-53461987

Docent(en)

Mark van Riel

Korte omschrijving

In de online beroepsopleiding BasisCoach leer je alle gespreksvaardigheden en coachingstechnieken die je nodig hebt om op een professionele manier mensen te begeleiden.

Dit leer je
 • Gespreksvaardigheden
 • Coachingstechnieken
 • Kennis over de achtergronden van menselijk gedrag en theorieën op het gebied van coaching
 • Bewustwording van de wijze waarop jij verbindt met de ander
 • Verrijking van het inzicht in eigen houding, gedrag en handelen als coach en begeleider
Startdata

Starten kan op elk moment vanaf 1 januari 2019

Inschrijven
Inschrijven